KEMBARA NILAM 2009

Posted by Mohamed Bukhairy | | Posted On Thursday, December 31, 2009 at 2:18 AM




Alhamdulillah,segala puji bagi Allah,zat yang maha sempurna pada segala afaal,asma',sifat dan segala yang layak bagiNYA,maha suci DIA dari segala apa yang disifatkan padaNYA,TIADA DAYA UPAYA MELAINKAN DARINYA.Dah lama rasanya tidak ambil peduli mengenai blog serba canggih ni,ramai orang hari -hari up date,kerana ilham dariNYA.Tapi saya tak sampai sampai ilham.(cit podah padahal malas)HUHU.


Bila masa penulis  Streamix.Jadi,dengan rasa malu-malu kerbau adelah cerita hok kawe nk oyak kat sini.Mengenai KEMBARA NILAM 09.Program ni anjuran exco perhubungan luar(MPP),iaitu saudara Zikri bin Mahyudin seorang pejuang yang berani menegakkan keadilan(x pecaya bukalah blog dia,dia yang kata) dengan kerjasama JTK Kenegaraan,etika dan rohani(apa yang rohani pn x tahulah,p jmpa puan rohani tanya).Bagus program ni,sbab dapat jalan2 makan angin(astaghfirullah,ni rupanya koje nya).Melibatkan pimpinan2 UMNP yang BAKAL RESIGN X LAMA LAGI (HEHE).Program ni tujuan nak berkenalan dengan pimpinan2 di UMKL.Jadi ringkas cerita,saya dan si mamat pejuang 2 bertungkus lumus lah settlekan(xnak riak).berapa banyak kali kami turun naik pejabat hntar surat n faks.Banyak prblem,sebab tarikh berubah.Sepatutnya buat 31 dis sampai 2 dis,sekali labu sayung hayun tarikh tukar pulak,23-25 dis,apa lagi biru biji kundanglah muka,maka terpaksa buat dengan cepat.Perancangan agak kelam kabut sebab menunggu ayahanda(bukan ayahanda 3line atau yang seumpama dengan spesisnya) Hj Azarae bn Idris untuk pulang dari China.Tapi segalanya b'jalan lancar kerana di uruskan oleh En.Emran di UMKL.Sekali takde tempat tinggal,dah satu kerja pulak,wat lah surat mohon makan dan tinggal di kolej lapan.Memang kalut,dengan Pengarah Akademi Pengajian Islam pulak xde,nseb bek ade yang bakal ganti.

Maka hari yang dijanjikan(yaumul wa'du,bahasa arab daa),kami pn berlepas (bkan seperti yang difahami orang awam) ke sana pada rabu malam(terpaksa miss kelas..terutama dr syed..).Melentok lentok kepala tidor dalam bas.Sampai di sana subuh,dan solat di masjid.then terus ke kolej lapan,tapi kunci xde,sbb pjabat x buka lagi.So melanguklah,tunggu.dapat masuk jam 8.15.
then siap2 untuk jumpa MPM di perdana siswa(betulke).Berkenalan dengan pimpinan yang jauh lebih matang dari kami,penuh dengan semangat gaya mereka.Selesai itu sesi soal jawab bersama mereka.Kemudian terus ke API untuk sesi pengenalan pada jabatan2.Kami disambut dengan gembira(xtaw r dalam hati kata apa).Sempat berkenalan dengan pensyarah dari jabatan quran sunnah Dr Mustafa,steady orangnya.Kemudian di pelawa makan bersama mereka.Terpaksalah makan guna sudu garpu,(x sunnah ceh padahal x reti sangat guna).jadi time makan tu,gunalah garpu na sudu nk ptong ayam greng.tapi liat plak,kbtulan pensyarah pengiring(kak zamzarina bukan nama sebenar)memerhati tajam.disebabkan x nak malu,xmakanlah ayam 2(coverlah beb),bila prof2 tu kuar dr dewan mkan apalagi makn ngn tangan r.huhu.

Petang jam 4 p kompleks perdana siswa tadi,dengar ceramah kepimpinan dan sahsiah diri oleh En K. Puniamurthy(wakil HEP).Sangat menarik dengan gaya olahan dan idea yang disampaikan.then ,macam biasa makan lg.pas2 malam kemuncak (jeng jeng).Makan malam bersama ayahanda Azarae(TNC).dapatlah duk di meja VIP.Sempatlah berkenalan dengan En.Emran.Kebetulan,pres2 kolej pun datang gak,mmg terbinalah jalinan ukhwah.dan terdapat rombongan dari China yang merupakan kenalan ayahanda.Ayanda berucap denagn penuh semangat dan penuh harapan untuk membawa suatu generasi islam dengan kerjasama Orang CHINA.(Ayahanda ada suruh wakil nilam puri p China ,sape ye..nantikan).kemudian beliau sempat beramah mesra dengan sahabat2 yang lain. majlis selesai sekitar jam 10.15.


Next day kami pn p jalan2 di sekitar kl.Antaranya pusat sains(free),  penulis sempat bergambar dengan rangka badan manusia .Wah ajaib dan unik ciptaan Allah yang penuh tersusun dengan dan tidak ada yang cacat dalam afaalNYA. Muzium kesenian islam(rm6).menariklah juga(macam x ikhlas je).then p solat jumaat.tiba2,zzzz(bukan tidolah,msg vibrates)buka2 "bleh x pas ni kita pergi times square,jlan2.harap bleh dipertimbangkan".pergh,nala punya msg.tp,depa setuju pakat p lah.kami ni yg syang duit pn ter beli lah anti virus kaspersky2010.so dalam jam 4.15 kami pn gerak ke nilam puri(tammat sudah)

NUKILAN MU'MINAH

Posted by Mohamed Bukhairy | | Posted On Tuesday, October 27, 2009 at 12:23 AM

Salam ikhlas penyeri ukhwah,segala puji total buat DIA hanya dia sahaja yang layak dipuji tiada yang layak dipuji melainkan dia..begitu dekat sekali DIA dengan hambaNYA,namun masih lagi dIBUAI MIMPI FANTASI YANG KOSONG..TIADA KESUDAHAN.Sudah lama tidak mengadaptasi blog yang serba comot ini,malu juga rasanya kerna tiada sebarang coretan yang hendak di ukirkan,tapi DIA yang menggerakkan hati untuk menggagahkan daku untuk sedikit nukilan.Tiba-tiba terasa miang tangan ni nak menaip.hehe..sejenak memekirkan diri yang sering diburu keresahan,berpencak dengan nafsu ammarah yang menyuruh segala kejahatan.Sering kali gagal melawan 'WHISPERZZZ'' syaitoni di gelora jiwa..mudah mudahan dikuatkanNYA menolak bisikan durjana ini..Sekilas pandang suatu untaian yang agak menarik hendak dikongsi bersama para musafir di bumiNYA ini berkenaan dengan martabat wanita dan lelaki,memandangkan sekarang ni zaman cintan- cintun..maka berbondong bondong para pelajar, remaja, pemuda pemudi,hatta di kalangan retua menagih damba  kasih seseorang..huhu..terasa diri sunyi,ketiadaan teman dan bermacam macam lagi kata2 berbau kebungaan yang cek xtaw nak habak(alamak cakap kedah pulak,sebab beberapa hari lalu p menetap umah sahabat di kedah)huhu..
Jadi dikesempatan ini,ingin hamparkan sedikit kata2 buat pembaca agar sentiasa istiqamah dan iltizam dalam kehidupan,ratapilah sejenak kalam ini ek..

.::LELAKI::.

Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya mendongak megah,

Lelaki kami Asadullah, Saifullah,

Tokoh ramai tak terkira,

Kini,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya menunduk lemah,

Tokoh kami sedikit sekali,

Ramainya boneka Yahudi.


Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya tenang di hati,

Lelaki kami menjaga, melindungi,

Kini,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya mahu cabut lari,

Lelaki khianat, perogol bersiri.


Dulu,

Bila seorang wanitanya teraniaya,

Sepasukan kuda putih membela,

Al-Mu'tasim kebanggaan wanita,

Kini,
Ribuan wanita suci dipenjara,
Fatimah diperkosa minta dibela,
Lelaki tunduk tak bertenaga.
Dulu,
Wanita di bawah jagaannya,
Lelaki memagari sehabis daya,
Tiada siapa berani menggoda,
Kini,
Bila wanita di bawah jagaannya,
Lelaki tak kisah auratnya terbuka,
Wanitanya dibiar bebas, binasa.
Dulu,
Lelaki menggadai harta dan nyawa,
Untuk mengangkat kemuliaan agama,
Kini,
Lelaki menggadai ketinggian agama,
Demi nafsu, dunia dan seisinya.
Dulu,
Lelaki bermatian mencipta sejarah,
Kental berjihad, tekun berdakwah,
Kini,
Lelaki hanya menyanjungi sejarah,
Diri bermalasan, tenaga tak dikerah.
Dulu,
Lelaki memperjuangkan deen dan ummah,
Al- Farouq, Zunurain mati terbunuh,
Kini,
Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya,
Hingga sanggup membunuh.
Dulu,
Lelaki bersatu menghadapi musuh,
Angkatannya kuat dan teguh,
Kini,
Lelakinya berpuak dan berpecah,
Sesama sendiri saling bertelingkah.
Kembalilah lelakiku,
Pada kelelakianmu,
Kami rindukan lelaki dulu,
Acuan Madrasah Rasul.(bukan rasul KAHA)bukan nama sebenar,hehe

jANGAN sERONOK sANGAT

Posted by Mohamed Bukhairy | | Posted On Friday, September 11, 2009 at 5:07 PM

salam ikhlas penyeri ukhwah,ha kepada sahabat2 sepengajian ana di um nialm puri 2,ni nak bagitau skit supaya janganlah seronok terlebih sangat sebab cuti ni...punya seronok 9 ari bulan dh blik..hehe(sapa makan ayam dia rasa ayam xkan udang pulak).Jadi diharap sangat supaya dapat dimanfaatkan cuti sempena raya ni,dan seruan ana kepada diri sendiri supaya tinggalkan segala dosa zahir dan batin sepertimana perintah Allah(al an a'am 120).."dan tinggalkan olehmu dosa2 zahir dan batin".dan tidak lupa juga kwn2 yang segagal dalam subjek2 marilah islahkan terutamanya subjek (_ a _ h)hehe..untuk mula2 ni tak tahu sangat nak mengarang..cukuplah setakatni..=)

sALAM pERKENALAN

Posted by Mohamed Bukhairy | | Posted On at 5:07 PM

salamun qaulam mirrabbirrahim..salam sejahtera pada shbt2 sekalian...ni ambo bru je create  blog ni..jd,kta orng xnk ktnggalan zaman,t'pksalah wat..tu pun t'paksa... thankz a lot lah pd macha meor radi yg  sudi m'curahkn ilmu m'ajar wat blog...allh shaja akn m'blas jasa baiknya ..amin..i.allah..hrpnya blog ni bleh mgisi ilmu n mknn rohani kita i.allah....